Kaip savarankiškai diagnozuoti ir išspręsti 7 dažniausias kavos aparatų problemas Vilniuje: profesionalaus meistro patarimai namų sąlygoms

Kodėl verta pačiam pasiraitoti rankoves prieš šaukiantis meistrą

Žinot, kas labiausiai erzina ankstyvą rytą? Kai pasiruošęs puikiai kavai, o tavo ištikimas kavos aparatas staiga nusprendžia streikuoti. Vilniuje meistro iškvietimas gali kainuoti nuo 30 iki 60 eurų, o tai dar net nepradėjus kalbėti apie pačias dalis. Bet štai įdomybė – apie 70% visų kavos aparatų gedimų galima išspręsti patiems, turėdami tik šiek tiek kantrybės ir pagrindinių žinių.

Per pastaruosius penkerius metus, bendraudamas su šimtais Vilniaus gyventojų, pastebėjau vieną įdomų dalyką: dauguma žmonių net nebando patys išsiaiškinti, kas nutiko jų kavos aparatui. Iškart skambina meistrui arba dar blogiau – bėga pirkti naujo. O juk dažniausiai problema būna tokia paprasta, kad net juokinga. Kartais užtenka tiesiog gerai išvalyti aparatą ar pakeisti vandens filtrą.

Šiandien pasidalinsiu su jumis savo patirtimi ir parodysiu, kaip atpažinti bei išspręsti septynis dažniausius kavos aparatų gedimus. Ir ne, jums nereikės jokių specialių įrankių ar inžinerinio išsilavinimo – tik šiek tiek sveiko proto ir noro sutaupyti pinigų bei laiko.

Kai kava teka lėčiau nei Vilniaus eismas spūstyje

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduriu beveik kasdien – kava teka labai lėtai arba lašais. Žmonės iškart galvoja, kad sugedo pompa ar kažkas rimto. Realybė? 95% atvejų kaltas paprasčiausias užsikimšimas.

Pirmiausia patikrinkite kavos miltelius. Jei malate per smulkiai, vanduo tiesiog negali prasiskverbti per tokią tankią kavos masę. Tai ypač aktualu tiems, kurie naudoja pigesnę kavą – ji dažnai būna dulkėta. Pabandykite šiek tiek stambiau sumalti kavos pupeles. Skirtumas turėtų būti matomas akimirksniu.

Antra dažna priežastis – užsikimšęs purkštukas arba sieteliai. Čia jums reikės truputį padirbėti rankomis. Išimkite purkštuką (paprastai jis tiesiog išsisuka ar ištraukiamas), pamerkite jį į karštą vandenį su citrinų rūgštimi maždaug valandai. Vilniaus vanduo gana kietas, todėl kalkių nuosėdos kaupiasi greitai. Po mirkymo paimkite adatą ar dantų krapštuką ir švelniai išvalykite visas skylutes. Būsite nustebę, kiek ten susikaupė nešvarumų!

Dar vienas triukas, kurį retai kas žino – paleiskite aparatą be kavos, tik su vandeniu, kelis kartus. Tai padeda išplauti vidines sistemas. Jei turite aparatą su nuimamu virimo bloku, ištraukite jį ir kruopščiai išplaukite po tekančiu vandeniu. Dažnai ten būna įstrigę seni kavos likučiai, kurie ir sukelia problemų.

Vandens nuotėkis – ne visada katastrofa

Matote vandens balutes po aparatu? Nepulkite iškart skambinti meistro. Pirmiausia ramiai išsiaiškinkime, iš kur tas vanduo teka. Dažniausiai problema slypi ne aparato viduje, o visai paprastose vietose.

Patikrinkite vandens rezervuarą. Ar jis gerai įstatytas? Ar nėra įskilęs? Kartais žmonės įstato rezervuarą skubėdami, ir jis tiesiog neužsifiksuoja kaip reikiant. Ištraukite jį, apžiūrėkite gumines tarpines – jos laikui bėgant gali susitraukti ar susidėvėti. Jei tarpinės atrodo sausos ir sukietėjusios, jas galima truputį patepti maistine silikonine tepaline. Tai padės joms vėl sandariai priglūsti.

Kitas dažnas nuotėkio šaltinis – lašų padėklas. Žmonės dažnai pamiršta jį ištuštinti, ir vanduo tiesiog išsileja per kraštus. Taip pat patikrinkite, ar padėklas gerai įstatytas ir ar jo plūdė (jei tokia yra) neužsikimšęs kavos nuosėdomis.

Jei vanduo teka iš apačios, kai aparatas dirba, pažiūrėkite į išleidimo vamzdelį. Vilniuje daugelis žmonių naudoja filtruotą vandenį, bet vis tiek kalkės kaupiasi. Vamzdelis gali būti užsikimšęs arba atsilaisvinęs. Paprastai jį galima vėl tvirtai užspausti arba išvalyti.

Profesionalus patarimas: prieš darydami bet kokias išvadas, nušluostykite aparatą sausai, pastatykite jį ant sausos servetės ir stebėkite, kur tiksliai atsiranda drėgmė. Tai labai palengvins problemos lokalizavimą.

Kai aparatas daro keistus garsus kaip Vilniaus tramvajai

Jūsų kavos aparatas staiga pradėjo garsiai ūžti, cypti ar net klegėti? Nesijaudinkite, tai nebūtinai reiškia, kad jis tuoj susprogdinės jūsų virtuvę. Dažniausiai keisti garsai signalizuoja apie oru sistemoje arba kalkių problemas.

Jei girdite stiprų ūžesį, kai aparatas bando paruošti kavą, greičiausiai pompa siurbia orą vietoj vandens. Patikrinkite, ar vandens rezervuare tikrai yra vandens. Skamba kvailai, bet patikėkite, tai nutinka dažniau nei galėtumėte pagalvoti! Taip pat įsitikinkite, kad rezervuaro vožtuvas (paprastai dugne) nėra užsikimšęs.

Cypimas ar švilpimas dažnai reiškia, kad kažkur yra siaurėjimas – paprastai dėl kalkių. Čia jums padės nukalkinimas. Nusipirkite specialų nukalkinimo skystį (Vilniuje jų rasite bet kurioje buitinės technikos parduotuvėje) arba naudokite natūralų citrinų rūgšties tirpalą. Maišykite maždaug 2 šaukštus citrinų rūgšties su litru vandens.

Paleiskite šį tirpalą per aparatą pagal gamintojo instrukcijas. Jei neturite instrukcijos, bendras principas toks: įpilkite tirpalą į rezervuarą, paleiskite aparatą tarsi ruoštumėte kavą (bet be kavos), leiskite maždaug pusei skysčio praeiti, tada sustabdykite ir palaukite 15-20 minučių. Po to užbaikite procesą. Galiausiai praleiskite bent du rezervuarus švaraus vandens, kad išplautumėte visus cheminių medžiagų likučius.

Klegėjimas ar labai garsus triukšmas gali reikšti, kad kažkas užstrigęs virimo bloke. Išjunkite aparatą, palaukite, kol atvės, ir ištraukite virimo bloką (jei jūsų modelis tai leidžia). Kruopščiai apžiūrėkite, ar nėra įstrigusių kavos gabalėlių ar kitų daiktų.

Kava išeina per silpna arba per stipri – balansavimo menas

Tai problema, kuri daugeliui atrodo kaip aparato gedimas, nors iš tikrųjų dažniausiai tai tiesiog nustatymų ar naudojimo klausimai. Bet kartais tikrai yra techninių priežasčių, kurias galima išspręsti.

Jei kava staiga tapo per silpna, pirmiausia patikrinkite kavos kiekį. Galbūt kas nors namuose pakeitė nustatymus? Daugelis šiuolaikinių aparatų turi reguliuojamą kavos stiprumą. Bet jei nustatymai teisingi, problema gali būti giliau.

Viena dažna priežastis – nusidėvėjęs arba neteisingai įstatytas virimo blokas. Jei blokas neužsispaudžia pakankamai tvirtai, vanduo per greitai prateka pro kavą, neturėdamas laiko ekstrakuoti skonį. Ištraukite bloką, apžiūrėkite jį. Ar visos dalys juda sklandžiai? Ar nėra sulūžusių plastikinių dalių? Kartais užtenka gerai išvalyti ir patepti judančias dalis specialiu tepalų (tik naudokite maistui tinkamus tepalus!).

Kai kava per stipri arba kartoka, problema gali būti priešinga – vanduo per lėtai teka pro kavą. Grįžtame prie to, apie ką kalbėjome anksčiau – patikrinkite, ar nesusikimšę purkštukai, ar tinkamas kavos malimo smulkumas. Taip pat svarbu, kad kava būtų šviežia. Sena, išdžiūvusi kava gali duoti karčią, nemalonią ekstrakciją.

Dar vienas aspektas, kurį Vilniuje dažnai pamirštame – vandens temperatūra. Jei aparatas senoka, termostatas gali nebeveikti tiksliai. Per karštas vanduo ekstrakuoja per daug karčių medžiagų, per šaltas – per mažai skonio. Deja, termostato keitimas jau yra sudėtingesnis darbas, bet bent žinosite, kas vyksta.

Aparatas visai neįsijungia – ne visada reikia laidotuvių

Tai momentas, kai daugelis žmonių praranda viltį ir galvoja, kad aparatas baigtas. Bet palaukite! Yra keletas paprastų dalykų, kuriuos galite patikrinti prieš skelbdami aparatą mirusia.

Pirmas ir akivaizdžiausias dalykas – elektra. Patikrinkite, ar kištukas tvirtai įkištas į rozetę. Patikrinkite pačią rozetę – įjunkite ją kitu prietaisu. Patikrinkite saugiklius savo bute. Kartais aparatas gali būti išjungtas saugikliu, ypač jei turėjote trumpą elektros sutrikimą, kurio net nepastebėjote.

Daugelis kavos aparatų turi vidinį saugiklį arba apsaugą nuo perkaitimo. Jei aparatas perkaito (pavyzdžiui, bandėte jį naudoti per daug kartų iš eilės), jis automatiškai išsijungia. Paprastai užtenka palaukti 20-30 minučių, kol aparatas atvės, ir jis vėl veiks.

Patikrinkite, ar vandens rezervuaras teisingai įstatytas. Daugelis šiuolaikinių aparatų turi saugos mechanizmą – jie neįsijungs, jei rezervuaras neteisingai įdėtas arba tuščias. Kartais pakanka tiesiog ištraukti ir vėl įstatyti rezervuarą, kad kontaktai gerai sujungtų.

Jei aparatas turi ekraną, bet jis neįsijungia, problema gali būti maitinimo jungiklyje. Kai kurie aparatai turi maitinimo jungiklį gale ar apačioje – lengva jį netyčia išjungti, stumdant aparatą. Apčiupinėkite aparatą ir patikrinkite visus mygtukus bei jungiklius.

Vilniuje žiemą kartais būna problema su statine elektra – ypač jei jūsų bute sausa. Statinė elektra gali sukelti elektronikos sutrikimus. Pabandykite visiškai išjungti aparatą iš rozetės, palaukti minutę ir vėl įjungti. Tai iš esmės perkrauna aparato elektroniką.

Pieno putų sistema streikuoja – latte mėgėjų košmaras

Jei turite aparatą su automatine pieno putų sistema, žinote, kaip nuostabu, kai ji veikia, ir kaip frustruojantai, kai ne. Pieno putų sistemos yra gana kaprizingos, bet dažniausiai problemos sprendžiamos nesunkiai.

Pirmiausia – švara, švara ir dar kartą švara! Pieno putų sistema turi būti valoma po KIEKVIENO naudojimo. Ne rytoj, ne vakare – iškart. Pienas greitai džiūsta ir užsikemša vamzdeliuose, o tai sukelia bakterijų augimą ir blogą skonį. Jei jau užsikemšė, išardykite visą sistemą (paprastai tai paprasta – vamzdeliai tiesiog ištraukiami) ir pamerkite į šiltą vandenį su indų plovimo skysčiu.

Labai svarbus triukas: per vamzdelius praleiskite vandenį su specialiu pieno sistemos valikiu. Vilniuje tokius valiklius rasite Ermitaže, Senukai ar bet kurioje specializuotoje kavos parduotuvėje. Jei neturite specialaus valiklio, galite naudoti citrinų rūgšties tirpalą, bet būkite atsargūs – jis ne toks efektyvus pieno riebalams.

Jei putos nebesidaro arba labai silpnos, patikrinkite oro įsiurbimo vietą. Paprastai tai maža skylutė pieno putų antgalyje. Ji labai lengvai užsikemša išdžiūvusiu pienu. Naudokite adatą ar dantų krapštuką švelniai ją išvalyti. Taip pat įsitikinkite, kad naudojate tinkamą pieną – geriausia putuoja šaltas, riebumas apie 2-3,5%, šviežias pienas.

Kartais problema būna ne aparate, o pieno temperatūroje. Jei pienas per šiltas, jis nebeputuos. Laikykite pieną šaldytuve ir naudokite šaltą. Taip pat venkite pakartotinai putoti tą patį pieną – tai neveikia ir skonis bus prastas.

Kalkių kaupimasis – tylus Vilniaus vandens kerštas

Vilniaus vanduo yra gana kietas, ir tai reiškia vieną dalyką – kalkės kaupiasi greitai. Tai ne vienkartinė problema, o nuolatinė kova, kurią turite laimėti, jei norite, kad jūsų aparatas tarnautų ilgai.

Nukalkinimas turėtų būti atliekamas reguliariai. Kaip dažnai? Priklauso nuo to, kiek kavos darote ir ar naudojate filtruotą vandenį. Jei darote 3-4 kavos per dieną su paprastu čiaupo vandeniu, nukalkinkite kas 2-3 mėnesius. Jei naudojate filtrą, galite pratęsti iki 4-6 mėnesių.

Kaip suprasti, kad laikas nukalkinti? Aparatas pradeda dirbti lėčiau, kava teka silpniau, girdite keistus garsus, arba aparatas tiesiog jums praneša (jei turi tokią funkciją). Bet geriau nenukti iki šių simptomų – nukalkinkite profilaktiškai.

Yra du pagrindiniai nukalkinimo būdai: cheminis ir natūralus. Cheminis – naudojate specialų nukalkinimo skystį, kurį rekomenduoja gamintojas. Jis efektyvesnis ir greitesnis. Natūralus – naudojate citrinų rūgštį arba actą. Aš asmeniškai rekomenduoju citrinų rūgštį – ji efektyvi, saugi ir nebrangi.

Štai kaip aš darau: 2 šaukštus citrinų rūgšties ištirpinu litre šilto vandens. Įpilau į rezervuarą. Paleisdžiu aparatą tarsi ruošdamas kavą, bet be kavos. Leidžiu pratekėti maždaug trečdaliui skysčio, sustabdau ir palieku 20 minučių. Tada tęsiu, kol visas tirpalas prateka. Po to labai svarbu – praleiskite bent 2-3 pilnus rezervuarus švaraus vandens. Pirmąsias dvi kavos po nukalkinimo geriau išpilkite – gali būti cheminių medžiagų likučių.

Profilaktikai galite naudoti vandens filtrus. Yra specialūs filtrai, kurie tinka kavos aparatams – jie suminkština vandenį ir sumažina kalkių kaupimąsi. Vilniuje tokius filtrus galima įsigyti už 10-20 eurų, ir jie tarnauja apie 2 mėnesius. Investicija tikrai apsimoka.

Kai viskas veikia, bet kava vis tiek neskani – subtilūs dalykai, kurie keičia viską

Kartais aparatas techniškai veikia puikiai, bet kava tiesiog nėra tokia, kokia turėtų būti. Čia jau įeina subtilesni dalykai, kurie dažnai lieka nepastebėti, bet labai paveikia rezultatą.

Pirmas dalykas – kavos pupelės. Jei naudojate seną kavą, jokia technika nepadės. Kava pradeda prarasti skonį po 2-3 savaičių nuo skrudinimo, o jau po poros mėnesių ji tikrai bus nuobodi. Pirkite kavą mažesniais kiekiais, laikykite sandariai uždarytoje talpoje, tamsoje ir vėsioje vietoje. Vilniuje turime puikių vietinių skrudinimo įmonių – naudokite šviežią kavą!

Antras aspektas – aparato švara. Net jei aparatas neužsikimšęs ir veikia, senos kavos riebalai ir nuosėdos viduje gali suteikti nemalonų, seną skonį. Reguliariai valykite visas nuimamas dalis. Virimo bloką išplaukite bent kartą per savaitę. Naudokite specialias valymo tabletes, kurios ištirpina kavos riebalus – jos tikrai veikia.

Vandens kokybė irgi labai svarbi. Net jei Vilniaus vanduo yra saugus gerti, jo skonis gali paveikti kavos skonį. Chloro prieskonis ar mineralų perteklius tikrai jaučiasi. Naudokite filtruotą vandenį arba bent jau paleiskite čiaupo vandenį kelias sekundes prieš pripildydami rezervuarą – tai padeda išplauti vamzdžiuose stovėjusį vandenį.

Temperatūra taip pat kritinė. Ideali kavos ruošimo temperatūra yra 90-96°C. Jei jūsų aparatas turi temperatūros nustatymus, eksperimentuokite. Šviesesniam skrudinimui tinka aukštesnė temperatūra, tamsesniam – žemesnė. Jei aparatas neturi tokių nustatymų, bet kava per karšta ar per šalta, tai gali reikšti, kad termostatas nusidėvėjo ir reikia specialisto pagalbos.

Galiausiai – ekstrakcijos laikas. Jei kava ruošiama per greitai (mažiau nei 20 sekundžių), ji bus silpna ir rūgšti. Jei per ilgai (daugiau nei 35 sekundžių), bus kartoka. Reguliuokite kavos malimo smulkumą, kad pasiektumėte tą aukso vidurį – maždaug 25-30 sekundžių espreso puodeliui.

Kai rankos jau nebepakanka – kaip suprasti, kad laikas kviesti profesionalą

Gerai, pasidalinau su jumis daugybe patarimų, kaip patiems spręsti problemas. Bet būkime sąžiningi – yra situacijų, kai tikrai reikia profesionalo. Kaip atskirti, kada dar galite patys pasikapstyti, o kada jau laikas skambinti?

Jei matote, kad aparato viduje teka vanduo, ir negalite nustatyti tikslios vietos – tai profesionalo darbas. Vidaus sandarinimo problemos reikalauja išardymo ir specialių įrankių. Taip pat jei aparatas mėto saugiklius arba jaučiate elektros kvapą – nė nesvarstykit, iškart kvieskite meistrą ir nebenaudokite aparato.

Pompos problemos taip pat paprastai reikalauja specialisto. Jei išvalėte viską, kas įmanoma, nukalkėte, bet aparatas vis tiek negamina reikiamo slėgio arba visai nesiurbia vandens – greičiausiai pompa sugedo. Pompos keitimas nėra sudėtingas, bet reikia žinoti, ką darai, ir turėti tinkamas dalis.

Elektronikos gedimai – ekranas nerodo informacijos, mygtukai nereaguoja, aparatas elgiasi keistai (pvz., įsijungia ir išsijungia pats) – čia irgi geriau pasikliauti profesionalais. Šiuolaikiniai aparatai turi sudėtingas elektronines plokštes, kurių remontas reikalauja specialių žinių.

Vilniuje yra nemažai gerų meistų, kurie specializuojasi kavos aparatuose. Kaina paprastai prasideda nuo 30-40 eurų už diagnostiką ir paprastus remontus. Sudėtingesni darbai gali kainuoti 60-100 eurų plius dalys. Bet štai ką patarsiu: prieš kviesdami meistrą, išvalykite aparatą ir pabandykite nukalkinti. Maždaug 30% iškvietimų, kuriuos gaunu, pasirodo esą paprastos priežiūros problemos, už kurias žmonės moka meistro iškvietimą.

Taip pat įvertinkite aparato vertę. Jei turite 100 eurų vertės aparatą, o remontas kainuotų 80 eurų, galbūt racionalu būtų pirkti naują. Bet jei turite gerą, 400-500 eurų ar brangesnį aparatą, remontas beveik visada apsimoka.

Ir dar vienas patarimas – jei aparatas dar garantijoje, nė nebandykite jo ardyti patys! Neteksit garantijos. Tiesiog kreipkitės į pardavėją ar gamintojo atstovą. Garantinis remontas gali užtrukti ilgiau, bet bent jau bus nemokamas.

Žinokite, kad reguliari priežiūra – geriausias būdas išvengti rimtų gedimų. Kas savaitę išvalykite nuimamas dalis, kas mėnesį nukalkinkite (arba pagal aparato rekomendacijas), naudokite gerą vandenį ir šviežią kavą. Taip jūsų aparatas tarnaus ne 3-4 metus, o 7-10 ar net ilgiau. Mačiau aparatų, kurie veikia 15 metų, nes savininkai juos prižiūri kaip automobilius – reguliariai ir atsakingai.

Tikiuosi, šie patarimai padės jums sutaupyti pinigų, laiko ir nervų. Kavos aparatas nėra kažkoks paslaptingas prietaisas – tai mechanizmas, kurį galima suprasti ir prižiūrėti. Didžioji dalis problemų atsiranda dėl to, kad žmonės tiesiog neprižiūri savo aparatų. Skirkite jam šiek tiek dėmesio, ir jis atsilygis jums puikia kava kiekvieną rytą. O jei vis dėlto susidursite su problema, kurią negalite išspręsti – nebijokite kreiptis pagalbos. Geriau sumokėti už vieną profesionalų remontą, nei sugadinti aparatą bandant taisyti tai, ko nesuprantate. Skanios kavos ir bekvailio aparato!

Related Post

Alergijos ABC: Nuo Simptomų Atpažinimo iki Efektyvaus Valdymo Kasdienybėje

Alergijų epidemija: kodėl vis daugiau žmonių kenčia? Kažkas negerai su mūsų imunine sistema. Per pastaruosius 50 metų alergijų skaičius išsivysčiusiose šalyse išaugo maždaug 300%. Jei anksčiau alergija buvo laikoma retesniu sutrikimu, dabar ji tapo beveik norma – Europoje kas ketvirtas vaikas turi bent vieną alergiją. Lietuvoje padėtis ne ką geresnė. Medicinos bendruomenė vis dar nesutaria, […]

Saulės elektrinės: pliusai ir minusai

Saulės elektrinės vis dažniau tampa svarbiausiu energijos šaltiniu tiek namų ūkyje, tiek pramonėje. Jos naudoja saulės šviesą elektros energijai gaminti, taip mažindamos priklausomybę nuo iškastinio kuro ir prisidedamos prie aplinkos apsaugos. Šiame straipsnyje aptarsime saulės elektrinių privalumus ir trūkumus, kurie padės geriau suprasti šios technologijos reikšmę ir galimą poveikį mūsų kasdieniam gyvenimui. Saulės elektrinių pliusai […]

Durų spynų remonto paslaugos: užtikrintas saugumas jūsų namuose ir versle

Durų spynos yra svarbi dalis bet kurioje pastato apsaugos sistemoje. Nepriklausomai nuo to, ar tai yra jūsų namai, verslo patalpa ar biuras, veikianti ir patikima durų spyna yra esminė saugumo sąlyga. Tačiau kaip ir bet koks techninis įrenginys, laikui bėgant durų spyna gali sugesti ir dėl to prarasti veiksmingumą arba netgi sugesti. Tai, kas darosi, […]